Psychologie II – Persoonlijkheidsleer (1)

Wismeijer_PersPsychologieI_Andrew_seaman_4Fi_4Q6_eFM_unsplash

Bronvermelding: Unsplash, Andrew Seaman

Cursusbeschrijving

Hoe gaan mensen om met de wereld om hen heen? Enerzijds doet iedereen dit op zijn of haar eigen, individuele manier. Zo kennen wij allemaal wel een neuroot, extravert of sensatiezoeker, terwijl wij zelf misschien heel anders zijn. Maar tegelijkertijd zijn er ook veel overeenkomsten tussen mensen: zo zijn we allemaal ongeduldig wanneer we lang in de rij moeten staan. De persoonlijkheidspsychologie probeert een antwoord te geven op de vraag: welke psychologische verschillen bestaan er tussen mensen en hoe zijn die ontstaan? Daarnaast bestudeert dit brede vakgebied van de psychologie de vraag wat de bouwstenen van persoonlijkheid zijn. Kortom, de wetenschappelijke onderbouwing van het aloude adagium ‘ken uzelf’ staat in deze cursus centraal.

U maakt tijdens deze cursus kennis met een selectie van de belangrijkste theorieën en inzichten in de persoonlijkheidspsychologie. Na een inleiding over de basisbegrippen rondom persoonlijkheid (zoals dimensie, trek, gewoonte, toestand) gaan we persoonlijkheid bekijken vanuit een humanistisch, een evolutionair-psychologisch en een longitudinaal perspectief. Het zal duidelijk worden dat een ieder die gedrag wil begrijpen niet kan ontkomen aan de persoonlijkheid als belangrijke determinant van gedrag.

Inhoud cursus
college 1 - Inleiding en korte geschiedenis Persoonlijkheidspsychologie
college 2-5 - Humanistische kijk op persoonlijkheid I (Maslow, Rogers, Kelly, Rotter)
college 6-8 - Persoonlijkheidstrekken (trekpsychologie, Big Five, HEXACO)
college 9 - Persoonlijkheid en evolutie I (evolutionaire psychologie, pathogen prevalence)
college 10 - Stabiliteit van persoonlijkheid over de tijd heen (longitudinale data)

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Andreas_WismeijerDr. Andreas Wismeijer heeft psychologie gestudeerd aan Tilburg University (TiU) waarna hij jarenlang in Barcelona heeft gewerkt als onderzoeker en docent. In 2008 promoveerde hij aan TiU op een proefschrift over de psychologie van geheimhouding. Hij is nog steeds verbonden aan TiU en geeft ook al vele jaren populaire cursussen over psychologie aan de HOVO Amsterdam.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Mens en maatschappij.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ondersteunend videomateriaal

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

overige informatie
Deze cursus is onderdeel van de Leergang Psychologie, maar deelname staat open voor alle belangstellenden. Kijk voor meer informatie over deze leergang bij hovo.vu.nl/nl/leergangen

literatuur
Suggestie voor zelfstudie: Larsen, R. Buss, D., & Wismeijer, A. (2013). Personality Psychology. Domains of Knowledge about Human Nature. New York: McGraw-Hill
Digitale hand-outs

studiebelasting
naar eigen inzicht

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
dinsdag, 10.00-12.15 uur

data
22 september t/m 1 december 2020
geen college op 20 oktober

cursusprijs
€ 290

uiterste aanmelddatum
15 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is niet meer mogelijk.