Westerse Muziekgeschiedenis VII – 20ste en 21ste eeuw

Jansen_Muziekgesch_01

Cursusbeschrijving

Aan het begin van de twintigste eeuw wordt steeds zichtbaarder dat het bestaande tonaliteitstelsel zijn langste tijd heeft gehad. In het laatste deel uit de leergang Westerse muziekgeschiedenis volgen we hoe componisten naarstig op zoek gaat naar nieuwe klankwerelden en toonstelsels. Expressie en gevoel blijven voorop staan en onconventionele structuren worden aangewend om dit te realiseren. Avant-gardisten als Richard Strauss, Schönberg, Debussy en Stravinsky nemen hierin het voortouw. Hun op totaal andere principes gebaseerde composities kunnen aanvankelijk niet altijd op even veel waardering rekenen.

Na de Eerste Wereldoorlog zet deze trend zich voort en volgen de sub-stromingen elkaar in rap tempo op. Daarnaast zijn onder meer van grote invloed de komst van radio en grammofoonplaat, alsmede de jazzmuziek (Gershwin), volksmuziek (Bartók), natuurelementen (Messiaen) en de herwaardering voor oude muziek (Pärt). Maar ook latere ingrijpende maatschappelijke gebeurtenissen, zoals de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog drukken hun stempel op de muzikale ontwikkelingen.

In acht colleges komen de belangrijkste ontwikkelingen voorbij met, na de sfeerimpressies van het Impressionisme en de atonaliteit van het Expressionisme, het neoclassicisme, serialisme, minimal music, citaat-muziek, elektroakoestische muziek en neo-tonaliteit, om tenslotte uit te komen bij de hedendaagse trends. Vertrouwde muzikale genres blijven weliswaar overeind maar worden vaak in een nieuw jasje gestoken. Opvallend is dat, naast de traditionele Europese muzieklanden, ook Rusland (Prokofjev en Sjostakovitsj) en de Verenigde Staten (Ives en Cage) een belangrijke rol gaan spelen.

De cursus wordt rijkelijk geïllustreerd met beeld- en geluidsfragmenten van de beste uitvoeringen van deze tijd.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Frans_JansenDrs. Frans Jansen (musicoloog) studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht en is gespecialiseerd in muziek uit de periode 1600-1800. Sinds 2007 verzorgt hij talloze cursussen aan diverse HOVO’s in Nederland.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Letteren en muziek.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
8 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.  

literatuur
Er is geen syllabus, maar de cursusinhoud kan, samen met alle muziekfragmenten, naderhand gratis worden gedownload van de website van de docent (achterdenoten.nl).
Als achtergrondliteratuur is Geschiedenis van de Westerse muziek van Donald J. Grout en Claude V. Palisca (alleen antiquarisch verkrijgbaar), of de vernieuwde Engelse versie. Deze wordt vanaf half augustus 2020 in een nieuwe, in prijs verlaagde editie uitgebracht (zie bijvoorbeeld amazon.com/History-Western-Music-Ninth/dp/0393918297)

overige informatie
Deze cursus maakt deel uit van de leergang Westerse muziekgeschiedenis, maar staat open voor alle belangstellenden. Enige basale kennis van het notenschrift is aanbevolen.
Zie voor informatie over deze leergang bij hovo.vu.nl/nl/leergangen.

De teksten van de vocale muziekvoorbeelden worden (al dan niet vertaald) getoond in het Engels, Duits of Frans.

studiebelasting
ca. 2 uur per week

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
donderdag, 13.30-16.00 uur

data
1 oktober t/m 26 november 2020
geen college op 15 oktober

cursusprijs
€ 232

uiterste aanmelddatum
23 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.