Vormleer en analyse II – de sonatevorm

Zwitser_Vormleer_II_KV_511_3

Cursusbeschrijving

Muzikale vormleer is een vak voor de liefhebber. In deze cursus staat de sonatevorm centraal (nadat in het voorjaar van 2020 de liedvorm is behandeld). Van de vormen in de klassieke muziek is de sonatevorm de meest complexe. Enerzijds omdat de sonatevorm de meest omvangrijke vorm is, maar vooral omdat de vorm culmineert in tonale contrasten. Over de loop van de decennia in de tweede helft van de achttiende eeuw zijn componisten echter verschillend met de uitgangspunten van de sonatevorm omgegaan. Ook Ludwig van Beethoven ging in de eerste decennia van de negentiende eeuw vrij om met de hem aangereikte erfenis. Het gevolg is dat de sonatevorm in tal van verschijningsvormen voorkomt.

Aan de hand van pianosonates van Haydn, Mozart en vooral Beethoven – wiens 250e geboortedag de muziekwereld in december 2020 hoopt te gedenken – zal in deze cursus de ontwikkeling van de sonatevorm worden uiteengezet, waarna de cursist zelf verschillende delen uit sonates van Beethoven kan gaan analyseren, die tijdens de colleges klassikaal worden besproken.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Marcel_ZwitserDr. Marcel S. Zwitser studeerde muziektheorie en muziekwetenschap en rondde zijn opleiding af met een postdoctorale lerarenopleiding muziek. In 2012 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht op een interdisciplinair proefschrift muziekwetenschap en historische theologie. Sinds 2000 verzorgt hij cursussen voor het HOVO in onder meer Groningen en Amsterdam.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Letteren en muziek.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen c.q. klassengesprek

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
gedrukte syllabus (wordt uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de cursus per post toegestuurd)

overige informatie
Het is van groot belang dat u het notenschrift goed beheerst.

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
dinsdag, 10.30-13.00 uur

data
29 september t/m 15 december 2020
geen college op 20 oktober en 24 november

cursusprijs
€ 295 (inclusief syllabus en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
15 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.