De monumentale symfonieën van de negentiende eeuw

Ezendam_Beethoven

Cursusbeschrijving

In een serie van zes luistercolleges worden de grote romantische symfonieën behandeld. Centraal hierbij staan de ontstaansgeschiedenis en de artistieke drijfveren van de componist, maar vooral ook de vormgeving van deze gigantische architectonische bouwwerken.

Naar aanleiding van het 250ste geboortejaar van Ludwig van Beethoven vormt zijn symfonisch werk het startpunt in deze luistercursus. Een aantal hoogtepunten uit het gehele orkestrale oeuvre wordt hier belicht: vanaf de magistrale inleiding van de eerste, tot en met het overweldigende slot van de negende symfonie.

In 1830 verschijnt de symfonie ‘épisodes d’une vie d’artiste’ beter bekend onder de naam ‘Symphonie Fantastique’ van Hector Berlioz. Deze in menig opzicht grensoverschrijdende compositie maakt gebruik van een gigantische orkestbezetting.

In 1840 componeert Felix Mendelssohn, in navolging van Beethoven, zijn tweede symfonie ‘Lobgesang’ voor koor en orkest. De wellicht meest gigantische en complexe bouwwerken uit het 19e eeuwse repertoire vinden we in de symfonische composities van de Oostenrijkse componisten Bruckner en Mahler. Anton Bruckners grote ‘Fugensymphonie’ nr. 5 uit 1875 nemen we hier als voorbeeld.

Alvorens te luisteren naar ‘Mahler’s eerste symfonie’ uit 1885 richten we de aandacht op de 4e symfonie van de 27 jaar oudere Johannes Brahms die in datzelfde jaar ontstond. Brahms durfde uit respect voor zijn grote voorbeeld Ludwig van Beethoven pas op zijn 43ste een symfonisch werk te schrijven. In deze 4e symfonie toont hij zich als een ware grootmeester van de ostinatovariatie.

Ten slotte, tijdens het laatste college over Mahler, kijken we naar diens gehele symfonische oeuvre, met speciale aandacht voor de stapsgewijze stijlontwikkeling van de eerste- tot en met de onvoltooide tiende Symfonie.

college 1 - Beethoven (1800/1824) Symfonieën 1-9
college 2 - Berlioz (1830) - Symphonie fantastique
college 3 - Mendelssohn (1840) - Symfonie Nr. 2 "Lobgesang"
college 4 - Bruckner (1875) - Symfonie nr. 5 'Fugensymphonie'
college 5 - Brahms (1885) - Symphonie 4 in e mineur
college 6 - Mahler (1885/1910) - Symfoniën 1-10

Docent

Jan EzendamDrs. Jan Ezendam studeerde vanaf 1972 piano, orkestdirectie, theorie en compositie aan de conservatoria van Maastricht en Luik. Hij is sinds 1980 als docent theoretische vakken, arrangeren en ensembleleiding verbonden aan het Maastrichts conservatorium. Hij geeft regelmatig ‘lecture- performances’ en workshops in het buitenland, o.a. in Oostenrijk, Polen, Roemenië en Italië. Voorts geeft hij al jaren colleges in HOVO-verband in o.a. Maastricht, Tilburg Rotterdam en bij diverse hogescholen in het land.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Letteren en muziek.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
6 hoorcolleges met ruimte voor vragen
 
Deze cursus vindt plaats op de Vrije Universiteit Amsterdam. Indien dit vanwege de maatregelen rond COVID-19 niet mogelijk is, wordt de cursus geannuleerd. Deelnemers ontvangen hiervan uiterlijk een maand voor aanvang bericht, overmachtssituaties daargelaten.

overige informatie
de collegezaal is alleen bereikbaar via één trap (overige etages wel per lift bereikbaar)

studiebelasting
enkele uren per week

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
vrijdag, 13.30-15.45 uur

data
27 november, 4 en 11 december 2020, 8, 15 en 22 januari 2021

cursusprijs
€ 174

uiterste aanmelddatum
20 november

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.


Deze cursus is helaas geannuleerd; inschrijven is niet meer mogelijk.

Aanmeldbutton