Goethe: Sturm und Drang – Klassik – Faust

Hagdorn_Goethe

Cursusbeschrijving

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) geldt als de grootste naam uit de Duitse literatuur. De beroemde schrijver heeft in alle literaire genres geschitterd: van zijn jeugdroman Die Leiden des jungen Werther en talrijke korte gedichten tot de groots opgezette tragedie Faust. Zijn werken laten een verheven mensbeeld zien (de ‘Weimarer Klassik’), gericht op de fundamentele eenheid van God, natuur en de mens. Maar ook schrijft Goethe dikwijls ironisch, soms zelfs cynisch: het beroemdste voorbeeld hiervan is de duivel Mephistopheles in Faust. Vanwege zijn virtuoze taal en menselijk-filosofische diepgang wordt Goethe nog steeds gelezen, maar hoe goed kent u deze schrijver en zijn werk?

Goethe werd met Die Leiden des jungen Werther, over de tragische jonge held die zich omwille van zijn geliefde Lotte van het leven berooft, op slag beroemd: overal in Europa las men Werther niet slechts, men probeerde ook als Werther te leven, lief te hebben, te lijden. Korte tijd later trad Goethe in dienst van de hertog van Weimar en ontwikkelde hij zich tot een klassiek dichter. Maar het ´Sturm und Drang´-gevoel van Werther bleef hij trouw, zoals in zijn vele korte, dikwijls schitterende gedichten, inspiratie voor veel componisten. Aan zijn meesterwerk Faust heeft Goethe zijn leven lang gewerkt en alles van zichzelf gegeven: hij was niet alleen de geleerde Faust, maar evenzeer Mephistopheles.

Maak kennis met Goethe in de context van zijn tijd, aan de hand van Die Leiden des jungen Werther (Ned. vert. Het lijden van de jonge Werther), een selectie uit Goethes korte gedichten (met bijzondere aandacht voor de invloed van Spinoza) en Faust. Der Tragödie erster Teil (Ned. vert. Faust. Eerste deel van de tragedie).

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Michiel_HagdornDrs. Michiel Hagdorn is literstuurwetenschapper en doceert sinds 1997 aan diverse HOVO-instellingen Duitse literatuur, muziek en (cultuur-)geschiedenis, onder meer over Goethe, Schiller, de Duitse Romantiek, de geschiedenis van Berlijn , München en Weimar.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Letteren en muziek.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoor- en werkcolleges (tevens gebruik van video en muziek)

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
gedrukte syllabus (per post toegestuurd, uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de cursus)
Verplicht zelf aan te schaffen:

Die Leiden des jungen Werther(s), diverse uitgaven, ook in het Nederlands (aan te bevelen: Die Leiden des jungen Werthers; Die Wahlverwandtschaften. Text und Kommentar ISBN: 3618680112 – de Nederlandse vertaling ‘Het lijden van de jonge Werther’ is nog slechts antiquarisch verkrijgbaar)

Faust. Der Tragödie erster Teil (let op: niet Urfaust), uitgave Albrecht Schöne (goedkoop: Faust I - ISBN: 978-3-518-18907-8; aan te bevelen: Faust I-II met commentaar - ISBN: 978-3-618-68052-9); Faust wordt gezamenlijk in het Duits gelezen; daarnaast is een Nederlandse vertaling van Ard Posthuma verkrijgbaar (EAN 9789025363529).

overige informatie
De teksten worden in het Duits gelezen; het is echter mogelijk deze vanuit een eigen Nederlandse vertaling te volgen

studiebelasting
enkele uren per week

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
dinsdag, 13.30-16.00 uur

data
29 september t/m 8 december 2020
geen college op 20 oktober
Let op: dit zijn andere data dan in de gids vermeld staan!

cursusprijs
€ 302 (inclusief syllabus en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
15 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.