Arvo Pärt, Minimal Music en Nieuwe Spiritualiteit

Zwitser_Pärt_Woesinger

Bronvermelding: Wikimedia, Woesinger

Cursusbeschrijving

Al jaren achtereen is de Estse componist Arvo Pärt (*1935) de meest gespeelde eigentijdse klassieke componist. Uitvoeringen van zijn verstilde werken zijn vaak volledig uitverkocht en cd’s met opnamen ervan gaan als warme broodjes over de toonbank.

In het werk van Pärt komen twee belangrijke stromingen in de hedendaagse muziek bij elkaar. De eerste is de Amerikaanse trend van Minimal Music, die ontstond als protest tegen de overgrote complexiteit van naoorlogse compositietechnieken en wortelt in Oosterse meditatietechnieken. Pärts muziek heeft inderdaad een uitgesproken meditatief karakter.

Pärts werk wortelt echter ondubbelzinnig in de christelijke traditie en vormt daardoor bestanddeel van wat wel Nieuwe spiritualiteit wordt genoemd. Net als Olivier Messiaen (1908-1992), maar bijvoorbeeld ook Sofija Gubajdulina (*1931), Galina Grigorjeva (*1962) en James McMillan (*1959), haalt Pärt vrijwel structureel zijn inspiratie uit de Bijbelse-christelijke traditie.

In deze cursus zullen werken van Arvo Pärt worden verkend vanuit deze twee invalshoeken en worden vergeleken met die van andere representante componisten uit deze stromingen.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Marcel_ZwitserDr. Marcel S. Zwitser studeerde muziektheorie en muziekwetenschap en rondde zijn opleiding af met een postdoctorale lerarenopleiding muziek. In 2012 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht op een interdisciplinair proefschrift muziekwetenschap en historische theologie. Sinds 2000 verzorgt hij cursussen voor het HOVO in onder meer in Groningen en Amsterdam.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Letteren en muziek.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
gedrukte syllabus (wordt uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de cursus per post toegestuurd)

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
dinsdag, 14.00-16.30 uur

data
29 september t/m 15 december 2020
geen college op 20 oktober en 24 november

cursusprijs
€ 296 (inclusief syllabus en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
15 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.