New York – de geschiedenis, architectuur en kunst van een wereldstad

Dobrowolski_New_York_3

Cursusbeschrijving

New York is een relatief jonge wereldstad, maar wel een die een groot gewicht in de schaal legt, zowel waar het gaat om de ontwikkeling van kunst en architectuur als om politieke en maatschappelijke inbreng in de wereldgeschiedenis. Deze vijfdelige cursus is bedoeld om het ontstaan, de ontwikkeling en de groei van New York toe te lichten en te laten zien hoe de stad zich heeft ontwikkeld tot een toonaangevend centrum van de artistieke wereld.

Een deel van het antwoord ligt al besloten in de vroegste geschiedenis van de stad, destijds nog Nieuw Amsterdam. De stad stond open voor zowel de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika als voor kolonisten uit verschillende Europese landen. Na de overgave van Nieuw-Amsterdam heeft de stad dit multiculturele aspect gehouden.

In de Engelse tijd en na de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, werd New York hét immigratiecentrum, mede door de aanzuigende werking van grote groepen immigranten uit diverse landen. Toen eind negentiende eeuw de stad in economisch voorspoedige tijden was, ontwikkelde zich daar de bouw van de wolkenkrabber onder het adagium ‘hoog, hoger, hoogst’. Tegen de achtergrond daarvan vonden rijke inwoners van de stad dat zij een museum, een bibliotheek, een centrum voor moderne kunst enzovoorts waardig waren. Zodoende zagen het Metropolitan Museum, de New York Public Library en het MoMA het levenslicht. De aanwezigheid van instellingen als deze was een van de redenen dat New York de stad werd waar na de Tweede Wereldoorlog de mainstream westerse kunst ontstond.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Krzysztof Dobrowolski-OnclinDrs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is geboren in Polen en studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau. In Parijs legde hij zich toe op islamitische kunst. Sinds 2006 is hij werkzaam als docent kunstgeschiedenis onder de naam Bureau Boeiend en verzorgt hij cursussen, lezingen, excursies en reizen, onder meer naar Marokko. 

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Kunst- en architectuurdocenten.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
5 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.

Literatuur
Digitale hand-outs
Suggesties voor zelfstudie:
- Russell Shorto, Eiland in het hart van de wereld
- Joseph Mitchell, Up in the Old Hotel
- Kevin Walsh, Forgotten New York
- Barbaralee Diamonstein, The Landmarks of New York

Studiebelasting
Naar eigen inzicht

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
Donderdag, 13.30-16.00 uur

Data
24 september t/m 5 november 2020
geen college op 15 en 22 oktober

Cursusprijs
€ 145

Uiterste aanmelddatum
17 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.