Kunstgeschiedenis VII – Beeldende kunst en bouwkunst (1940 tot ca. 1980)

Hoekstra_KG_VII_01c_Calder_Flamingo_1973

Bronvermelding: Wikimedia, Hans Andersen

Cursusbeschrijving

Welke bewegingen zien we in de stijlperioden en stromingen in de beeldende kunst en architectuur in West-Europa en de Verenigde Staten in de periode 1940-1980? Van alle prachtige utopieën in de beeldende kunst aan het begin van de twintigste eeuw (deel VI) lijkt na de Tweede Wereldoorlog weinig over. De functie van kunst en architectuur staat opnieuw ter discussie. In deze periode verandert de definitie van beeldende kunst als object ingrijpend. Met het surrealisme (Miró, Dali) als vertrekpunt richten we ons op het abstract expressionisme (Rothko, Newman), CoBrA, popart (Warhol, Hockney), nouveau réalisme, modernisme in de architectuur (aandacht voor nieuwe steden als Chandigarh en Brasilia), arte povera, land art en veel andere vormen van beeldende kunst.

Maar we gaan niet alleen in op stijlen en stromingen – doel van de cursus is ook het inzichtelijk maken van verbanden tussen Europese en Amerikaanse ontwikkelingen. Nieuwe vormen van kunst zorgen voor felle discussies over functie en betekenis. Wanneer noemen we bijvoorbeeld iets kunst? De definitie van een kunstwerk is niet beperkt tot het domein van de schilder- en/of beeldhouwkunst: het kunstwerk kan bijvoorbeeld bestaan uit een handeling als het leeggooien van een flesje limonade of het in textiel inpakken van een brug.

Ook de rol van de kunstenaar verandert. De positie van de vrouw in de kunst wordt in deze periode ter discussie gesteld. Door de toenemende macht van televisie, video en pers is de kunstenaar of architect soms een verheven visionair, een eenzame held of wordt hij of zij gebombardeerd tot 'hype' en superster. De periode 1940-1980 vormt een belangrijke basis voor het hedendaagse kunstklimaat waarin begrippen als diversiteit en inclusie de nieuwe norm lijken.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

FH_HoekstraDrs. Frans Henk Hoekstra is kunsthistoricus. Hij ontwikkelt sinds 1993 cursussen en meerdere leergangen voor HOVO op het gebied van kunstgeschiedenis, beeldende kunst en architectuur, vanaf Klassieke Oudheid tot en met hedendaagse kunst. Daarnaast werkt hij als rondleider in musea en organiseert hij studiereizen.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Kunst- en architectuurdocenten.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
H. Honour en J. Fleming, Algemene Kunstgeschiedenis, Amsterdam, Meulenhoff, 14e uitgebreide en herziene editie, 2009 of later verschenen herdrukken. gedrukte reader (wordt per post toegestuurd, deels Engelstalige teksten)

studiebelasting
ca. 6 à 8 uur zelfstudie uren per week, tentamenmogelijkheid

overige informatie
Deze reeks maakt deel uit van de Leergang Kunstgeschiedenis, maar staat open voor alle belangstellenden. De delen zijn afzonderlijk van elkaar te volgen. Enige passieve kennis van Engels is wenselijk.
Kijk voor meer informatie over deze leergang bij hovo.vu.nl/nl/leergangen

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
donderdag, 14.00-16.30 uur

data
1 oktober t/m 10 december 2020
geen college op 22 oktober

cursusprijs
€ 309 (inclusief gedrukte reader en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
17 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.