Architectuur van Spanje, de unieke architectuur van een eigenzinnig land

Roelofs_Architectuur_Spanje_parasol_Sevilla

Cursusbeschrijving

Spanje heeft een fenomenale architectuur, die een unieke ontwikkeling heeft doorgemaakt in vergelijking met andere landen. In deze cursus maakt u kennis met een architectuur die is voortgekomen uit een interessante kruisbestuiving van culturen en die ook nu nog blijft voortbouwen op haar rijke verleden.

college 1 en 2 - De architectuur tot 1900. Typisch Spaanse stijlen als de mudéjar en mozarabische stijl worden behandeld, maar ook de gotische en barokke kerken worden niet vergeten. Dat Spanje hierin duidelijk haar eigen stijlkenmerken heeft, zal duidelijk worden aan de hand van vele voorbeelden.
college 3 - 1900-1920. In dit college ligt het accent op het Catalaanse modernisme, met werk van Gaudí, Domènech i Montaner en Puig i Cadafalch.
college 4 - 1920-1980: de invloed van het internationaal modernisme en opmerkelijke Art Deco panden, maar ook de monumentale projecten van het regime van Franco.
college 5 - 1980-2000: de periode waarin Spanje laat van zich horen door middel van vele spraakmakende projecten. Calatrava ontwerpt zijn eerste brug, het Guggenheim in Bilbao van Gehry wordt geopend en toparchitect Rafael Moneo laat zien hoe moderne architectuur in een Spaans jasje gestoken kan worden.
college 6 - 2000-heden. Dit slotcollege laat prachtige, uiteenlopende projecten zien, van iconen tot sociale woningbouw, met het accent op werk van Spaanse architecten.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Suzanne-Roelofs_foto-Merlijn-Dommernik.jpegDrs. Suzanne Roelofs is architectuurhistoricus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien werkt zij als freelance architectuurhistoricus onder de naam Building Stories en verzorgt zij cursussen, lezingen en excursies op het gebied van (met name) moderne architectuur. Verder organiseert en begeleidt zij (moderne) architectuurreizen, onder meer naar alle uithoeken van Spanje.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Kunst- en architectuurdocenten.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
6 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
digitale hand-outs

studiebelasting
ca 1 à 2 uur per week

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
dinsdag, 10.00-12.30 uur

data
27 oktober t/m 1 december 2020

cursusprijs
€ 174

uiterste aanmelddatum
20 oktober

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.