De utopie van de vrije markt

Bolhuis_Rand_Dagmarillustrations

Cursusbeschrijving

In Amerika is het boek van Ayn Rand Atlas shrugged (in het Nederlands vertaald als Wereldschok, Atlas in staking en De kracht van Atlantis) het best verkochte boek na de bijbel. Milton Friedman en Alan Greenspan waren adepten van het gedachtegoed van Rand. Verplichte kost dus, wanneer we zicht willen krijgen op het mens- en wereld beeld achter het neoliberalisme. Vandaag de dag is er steeds meer kritiek te beluisteren op het neoliberale vrije marktdenken, maar zelden hebben mensen kennis genomen van het gedachtegoed van Rand. Alleen maar vóór- of tegenstander zijn van het vrijemarktdenken doet onrecht aan het gegeven dat deze ideologie de politiek van landen en hele werelddelen heeft vormgegeven. Trump nu en Tatcher in het verleden werken vanuit deze ideologie. Juist nu er meer ruimte ontstaat voor kritiek is het belangrijk om te weten wat de verleiding was en is van deze ideologie en op welke problemen het een antwoord dacht te zijn, voor we kunnen beschrijven wat de onbedoelde en onverwachte effecten ervan zijn.

Onderwerpen
- Wat zijn de rol en betekenis van een utopie of een distopie?
- De voorziene en onvoorziene gevolgen van het mensbeeld van Rand.
- Denken over het kapitalisme: Locke, Smith, Marx en Keynes.
- De realisering van de vrije markt: Hayek Friedman en Luyendijk
- De ontsporing van de vrije markt en de opkomst van alternatieven. Piketty’s Kapitaal en ideologie, De Donuteconomie van Kate Raworth en Bregmans Gratis geld voor iedereen.

Voor analyse en kritiek gebruiken we van Hans Achterhuis De utopie van de vrije markt. Dat doen we ook omdat hij veelvuldig citeert uit Ayn Rand. Voor de liefhebbers raad ik natuurlijk aan om dat boek zelf te lezen, maar het is geen noodzaak voor het volgen van de cursus.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Petra-BolhuisDrs. Petra Bolhuis is afgestudeerd in de filosofie en de orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. De filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault vormde haar afstudeeronderwerp als filosoof. Ze heeft sinds 2002 een eigen bedrijf Maieutiek geeft al geruime tijd cursussen voor HOVO. 

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Filosofie en religie.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.  

literatuur
verplicht: Hans Achterhuis, De utopie van de vrije markt, Lemniscaat 2010 ISBN 9789047702573
literatuursuggestie: Ayn Rand, De kracht van Atlantis, Atlas in staking of Atlas Shrugged
Verdiepend studiemateriaal vindt u kort voor aanvang op maieutiek.nl/aanbod/cursusmateriaal

studiebelasting
2 uur per week

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
maandag, 13.30-16.00 uur

data
28 september t/m 7 december 2020
geen college op 19 oktober

cursusprijs
€ 290

uiterste aanmelddatum
21 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.