Verlangen naar natuur – HOVO in ARTIS

Jong_Natuur_Artis‘Biophilia’ of ‘liefde tot natuur’ doordringt alle lagen van onze samenleving. Het was Edward Wilson, Harvard bioloog, die de biophilia-hypothese ontwikkelde. Hij beschouwt onze liefde voor natuur als het resultaat van een biologisch evolutieproces. Ons verlangen naar natuur sluimert volgens hem ook in de meest kunstmatige omgevingen. Want ook culturele, spirituele en sociale factoren bepalen onze liefde tot natuur. In de inspirerende ARTIS-omgeving bezien we hoe we de relatie tussen natuur en mens kunnen begrijpen als een cultuurhistorisch gegeven. Liefde tot natuur is immers een ambivalente liefde. Zij ligt tussen bewondering en intens gebruik, waarin angst en toewijding elkaar afwisselen. Natuurliefde manifesteert zich in verdiepte studie, in techniek, kunst en design, maar uit zich ook in verschillende vormen van lifestyle en mode.

Deze tijd kenmerkt zich door een complexe samenhang tussen natuur en cultuur, zowel in de westerse als in de niet-westerse wereld. Onze door de mens beheerste wereld stelt dringende ethische, morele en filosofische vragen naar wat natuur in onze cultuur betekent en wat cultuur betekent voor natuur: Heeft natuur zelf rechten? Hoe denken andere culturen hierover?

college 1     Biophilia of liefde tot natuur, een verkenning
college 2    Natuur en cultuur: voorstellingen en rituelen
college 3     Boom en bos, dier en plant
college 4    Tienduizend dingen: Westers? Niet-westers?

Voor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist, maar wel een interesse in de eigen relatie tot natuur. Het laatste college wordt besloten met een rondleiding door het ARTIS-park (facultatief).

docentProf. dr. Erik A. de Jong
onderwijsvorm4 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingca. 1 uur per college
literatuurdigitale reader
dag en tijddinsdag en donderdag, 13.30-16.00 uur
data18, 20 25 en 27 juni 2019
cursusprijs€ 140 (incl. toegang tot ARTIS, digitale reader, koffie en thee)
overige informatieDe colleges vinden plaats in de historische collegezaal in het hart van ARTIS Amsterdam, Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ Amsterdam. U ontvangt uiterlijk een dag voor aanvang van de cursus digitaal een toegangsbewijs voor de 4 colleges en een routebeschrijving naar de leslocatie.
uiterste aanmelddatum11 juni
     

 

 Direct aanmelden