cursusbeschrijving
China heeft de naam een autoritair land te zijn. Wie het oude keizerrijk en de republiek van nu bestudeert zal dat tot op grote hoogte bevestigd zien. Maar er heeft ook altijd een speelse, vriendelijke tegenbeweging bestaan: het taoïsme. Het is al sinds de oudheid een grote inspiratiebron voor kunstenaars, mystici, vrijdenkers, ecologen en dichters.
We bestuderen de filosoof die dit gedachtengoed als eerste op schrift heeft gesteld: Lao Zi, of Lao Tse. Hij propageerde eenvoud, innerlijke balans en ongekunsteldheid. De regering en het leger moesten volgens hem geweldloos zijn en de bevolking vooral met rust laten.
Lao Zi wordt ook nu nog veel gelezen, vooral als inspiratiebron voor het persoonlijke leven.
Ook de teksten van Zhuang Zi behoren tot de hoogtepunten van de klassieke Chinese literatuur. Hij schopte graag heilige huisjes omver want hij was wars van kleinburgerlijkheid. Net als Lao Zi was hij een mysticus. Hun denken heeft grote invloed gehad op het zenboeddhisme.
Het taoïsme heeft veel invloed op de hedendaagse Chinese cultuur. Talloze feestdagen en gebruiken hebben een taoïstische achtergrond. De opvattingen over gezondheid komen er vandaan. En zelfs in wereldsteden als Shanghai en Hongkong zijn taoïstische invloeden terug te vinden in de moderne architectuur.