Homo Deus en andere ideeën over de toekomst van de mens - Inschrijven niet meer mogelijk

Bolhuis - Homo Deus‘Wij zijn als zeelieden die hun schip op open zee moeten reviseren, zonder dat we het in een droogdok kunnen demonteren en herbouwen met gebruik van zijn beste onderdelen.’ Dit citaat van Otto Neurath (Anti-Spengler, 1921), schetst het beeld van onze tijd, van iedere tijd … We proberen na te denken over ons leven met betrekking tot een toekomst die ongewis is. De filosofie biedt vergezichten en complexe denksystemen, maar vaak is het juist die toekomst die maakt dat we onze plannen onderweg moeten bijstellen.

Zeker vandaag de dag geldt naast de bovenstaande uitspraak ook de Chinese verzuchting dat we in interessante tijden leven. Deze uitlating was bepaald niet positief bedoeld en wijst vooral op verwarring en richtingloosheid. Het is een typering die herkenbaar is als we het over onze eigen tijd hebben en die onder meer resulteert in een grote interesse voor boeken die duiding en richting willen geven aan ons bestaan.
Een van die boeken is Homo deus, een kleine geschiedenis van de toekomst van Yuval Harari. Deze bestseller gaat over hoe technologische en maatschappelijke veranderingen onze wereld in een razend tempo hebben veranderd en schetst vervolgens een weinig rooskleurige toekomst: de mens wordt een klein onderdeel van een wereld vol big data.
Maar dit boek nodigt ook uit om na te denken over mogelijke alternatieve toekomstscenario’s. Er zijn ook andere perspectieven op de toekomst beschreven, zoals door Bregman, Sloterdijk, Bos en De Mul. Deze en andere denkers gebruiken we om het beeld dat Harari schetst te nuanceren en te verbreden.

docentDrs. Petra Bolhuis en drs. Theo Meereboer
onderwijsvorm10 hoorcolleges van elk 3 x 45 minuten met afgebakende ruimte voor vragen
studiebelastingenkele uren per week
literatuurHarari, Homo Deus, een kleine geschiedenis van de toekomst. Uitgeverij Thomas Rap, 2017
Verdere informatie en een leeswijzer staan rond 24 september op maieutiek.nl/aanbod/cursusmateriaal/
dag en tijdmaandag, 10.15-13.00 uur
data1 oktober t/m 10 december 2018 
geen college op 22 oktober
cursusprijs€ 280
cursuscodeV477-18nj
uiterste aanmelddatum22 september
  

  Inschrijven niet meer mogelijk