Richard Wagner en de Duitse mythe - Der Ring des Nibelungen

Der Ring des Nibelungen is het magnum opus van Richard Wagner (1813-1883). Het bestaat uit een immense cyclus van een voorspel (Das Rheingold) en drie muziekdrama´s (Die Walküre, Siegfried, Götterdämmerung), waarin ontstaan en ondergang van de hele schepping wordt verbeeld: in dramatische handeling, poëtische tekst en muziek.

Volgens Wagner was het noodzakelijk dat de Duitse negentiende-eeuwse samenleving werd geconfronteerd met een revolutionaire mythe: alleen deze zou het vermogen hebben haar diepste identiteit weer te geven en tegelijk op te wekken tot een betere, diepere en meer authentieke levenshouding. Hiertoe greep Wagner terug op de Germaanse sagen rondom de held Siegfried, overgeleverd in vroegmiddeleeuwse teksten (vooral de Edda, het Nibelungenlied en de Völsungensaga). Deze bewerkte hij tot zijn mythische muziekdrama over goden en mensen, de strijd tussen liefde en macht, heldenmoed en verraad.

De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Richard Wagner, zijn leven en zijn tijd
- Wagners revolutionaire ideeën, antisemitisme en kunstopvatting
- Bronnen van Der Ring des Nibelungen, met name de Edda en het Nibelungenlied
- Interpretatie van Der Ring des Nibelungen
- Ontvangst en invloed van Wagners werk (o.a. Duits nationalisme en nationaal-socialisme, Ludwig II, Friedrich Nietzsche en Thomas Mann)

De cursus is niet muziekwetenschappelijk (al zullen muzikale aspecten wel enige aandacht krijgen), maar is gericht op Wagners kunstenaarschap en opvattingen, tegen de achtergrond van de Duitse negentiende-eeuwse (ideeën)geschiedenis, en op verdieping in het mythische verhaal van de Ring. Ieder college wordt afgesloten met de vertoning van een fragment uit Der Ring des Nibelungen.

docentDrs. Michiel Hagdorn
onderwijsvorm10 hoorcolleges  met ruimte voor vragen en afsluitend vertoning ‘Ring’-fragment
studiebelastingGeen verplichting, maar kennis van het libretto van de ‘Ring des Nibelungen’ is aan te raden. 
literatuurRichard Wagner, Der Ring des Nibelungen. Vollständiger Text mit Notentafeln der Leitmotive. Herausgegeben von Julius Burghold. ISBN 3-254-08829-X (± € 14,-).
geprinte syllabus
literatuursuggestie De Ring-uitgave van De Nederlandse Opera (1997), aangevuld met Nederlandse vertaling en begeleidende teksten (€ 10,- per deel), te bestellen via info@operaballet.nl of 020-5518922.
dag en tijddinsdag, 13.30-16.00 uur
data25 september t/m 4 december 2018
geen college op 23 oktober
cursusprijs€ 295 (incl. syllabus t.w.v. € 15)
cursuscodeH308-18nj
overige informatieEnige passieve kennis van het Duits is aanbevolen, maar niet noodzakelijk
uiterste aanmelddatum11 september