HOVO (Cultuur)geschiedenis

Verbreed uw blik bij de HOVO-cursussen over geschiedenis en cultuur. Zowel historische perioden en gebeurtenissen als vroegere of hedendaagse andere culturen laten u zien hoe het ooit ging, of elders gaat. HOVO biedt leergangen (cultuur)geschiedenis die meerdere semesters beslaan, maar ook cursussen over specifieke culturen of historische gebeurtenissen.

Boer - MesopotamiëEen kennismaking met het oude Mesopotamië   - Inschrijven niet meer mogelijk
Maak kennis met de talen en culturen van het oude Mesopotamië: geschiedenis, religie, literatuur, wetenschap en het spijkerschrift.
Zohar - Jeruzalemempty

Geschiedenis van Jeruzalem    - Inschrijven niet meer mogelijk
Jeruzalem, de stad waar het jodendom, christendom en de islam samen komen, is één van de meest veelzijdige en boeiende steden ter wereld. Het is een stad van uitersten, van conflicten en van een zeer bewogen geschiedenis.

Roymans - GalliëCaesars verovering van Noord-Gallië     - Inschrijven niet meer mogelijk
Deze cursus biedt U een spannende inkijk in het nog lopende historisch/archeologische onderzoek naar de dramatische consequenties van de Romeinse verovering door Julius Caesar voor de samenlevingen in de noordelijke randzone van Gallië.
Akker - Mesoamerika I (BRON: By Lorenru (Own work))Meso-Amerika ( I) – Vóór de Spaanse verovering        -  Inschrijven niet meer mogelijk
Het is dit jaar 500 jaar geleden dat het Azteekse rijk werd veroverd, een cruciaal moment in de geschiedenis van Meso-Amerika. We gaan in deze cursus op onder andere de Maya-beschaving en het Azteekse rijk.
Waardt - Ned gesch in Eur context - 19e 20e eeuwNederlandse geschiedenis in Europese context, 1750-heden     - inschrijven niet meer mogelijk
De geschiedenis van de Noordelijke Lage Landen aan de Zee, dus het huidige Nederland is in veel opzichten anders dan die van de omringende landen.
Renner - 1900-1945Europa 1900-1945: van euforie tot zelfdestructie   - Inschrijven niet meer mogelijk
In deze collegereeks nemen de sprekers de eerste helft van de 20e eeuw in Europa onder de historische loep.
Salfischberger - HitlerAdolf Hitler: het gezicht van het Derde Rijk   -   Inschrijven niet meer mogelijk
Het totalitaire denken van de nazi’s (Hitler) als antwoord  op de uitdaging van het moderne: de vorming van een op individuele vrijheid gebaseerde samenleving.
Schenkel - Gesch40jaarGeschiedenis van nu: de laatste veertig jaar in beeld    - Inschrijven niet meer mogelijk
U kent al deze gebeurtenissen nog van het journaal – de val van de Muur, de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede, het aantreden van Nelson Mandela als president van Zuid-Afrika. Maar hoe kunnen we deze gebeurtenissen historisch plaatsen? Dat is het onderwerp van deze collegereeks.
Demant - internationale betrekkingenGeschiedenis van de Internationale Betrekkingen (I): Oudheid-1800      Inschrijven niet meer mogelijk
Hoe is de wereldpolitiek met zijn moeizaam samenlevende en vaak conflicterende staten tot stand gekomen? Deze cursus volgt de voornaamste etappes in een zoektocht naar internationale co-existentie.
Hagdorn - WagnerRichard Wagner en de Duitse mythe. Der Ring des Nibelungen: bronnen – betekenis – invloed   - Inschrijven niet meer mogelijk
Een cursus over Richard Wagner en zijn hoofdwerk ‘Der Ring des Nibelungen’:  de historische en intellectuele 19e-eeuwse context, de mythische verhaalstof, Wagners ideeënontwikkeling, ontvangst en invloed (o.a. Friedrich Nietzsche, Duits nationalisme en nationaal-socialisme).