Arabische lente of Arabische winter? Ontluikende democratie, weerbarstige dictatuur

Aarts_17vj_Arabische_Lente_bron_By_Kodak_Agfa_from_Egypt_Egyptian girls against Mubarak_CC_BY_SA_20_ (httpcreativecommons.orglicensesby-sa2.0)], via Wikime.jpgMedio december 2010 steekt in Tunesië een straathandelaar zichzelf in brand. Vier weken later moet president Ben Ali het land verlaten en niet lang daarna treedt in Egypte president Mubarak af, op zijn beurt gevolgd door de Libische leider kolonel Gaddafi. Die zogenoemde Arabische Lente kwam als een volslagen verrassing. Burgers in de regio kwamen in opstand en autoritaire regimes vielen om. De democratie was in aantocht. Of toch niet?
Waarom zagen we dit niet aankomen? Wat hebben we over het hoofd gezien? Nog belangrijker, wat brengt de toekomst eigenlijk? Waar gaat het naartoe? Leiden revoluties altijd tot meer democratie of is dat een utopie? Wat wil de bevolking in het Midden-Oosten en wat wil het Westen? Hebben wij niet meer belang bij stabiliteit en veiligheid in de regio dan bij democratie? Wat is de relatie tussen de Arabische Lente en het ontstaan van IS (Islamitische Staat)? Hebben monarchieën (zoals Saoedi-Arabië) meer veerkracht dan republieken en is Iran democratischer dan vaak wordt voorgesteld?

De vijf hoorcolleges gaan achtereenvolgens in op de volgende vragen: (1) Waarom is het Midden-Oosten nog steeds zo ondemocratisch? (2) Waarom kwam de Arabische Lente als een volslagen verrassing, en: is het echt zo lastig om iets over de toekomst te zeggen? (3) Heeft de Arabische Lente ook bijgedragen aan het ontstaan van de Islamitische Staat? (4) Waarom komen processen van democratisering in monarchieën, bijvoorbeeld in Saoedi-Arabië, zo moeizaam op gang? (5) Klopt het dat de Islamitische Republiek Iran de minst ondemocratische staat is in de Golfregio.

docentDrs. Paul Aarts
onderwijsvorm

5 hoorcolleges met ruimte voor interactie

(en niet, zoals in de nieuwsbrief van 1 maart is gecommuniceerd, 6 colleges...)

studiebelastingafhankelijk van eigen inzet
literatuursuggesties-Paul Aarts et al., From Resilience to Revolt. Making Sense of the Arab Spring, WODC/UvA, 2012.
-James Gelvin, The Arab Uprisings. What Everyone Needs to Know, Oxford University Press, 2012.
-Marc Lynch, The Arab Uprisings. The Unfinished Revolutions of the New Middle East, Public Affairs, 2012.
dag en tijdwoensdag, 13.30-16.00 uur
data14 maart t/m 11 april 2018
cursusprijs€ 140
cursuscodeV201-18vj
uiterste aanmelddatum7 maart
  

 Direct aanmelden