Vertalers Russische literatuur en hun werk

Janssen-Vertalers Russische literatuurDe Russische literatuur is onverminderd populair. Dat is te merken aan de gestage stroom van vertalingen vanuit het Russisch. Vertalingen die bovendien in de pers opvallend vaak geroemd worden om hun hoge kwaliteit. In de afgelopen jaren werden nieuwe vertalingen uitgebracht van klassiekers als ‘De broers Karamazov’, ‘Duivels’ van Fjodor Dostojevski. En van ‘Oorlog en Vrede’ en ‘Anna Karenina’ van Tolstoj. Ook werd Gogols ‘Dode Zielen’ opnieuw vertaald. Een meesterwerk! En er is een bekroonde verzameling van Russische kindergedichten. Gedichten waarmee elke Rus of Russin is opgegroeid. Het is heel bijzonder dat deze juweeltjes nu in het Nederlands toegankelijk zijn.
In deze colleges vertellen topvertalers van Russische literatuur over ‘hun’ Russen en ‘hun’ werk: Arthur Langeveld, Robbert-Jan Henkes, Nina Targan Mouravi en Yolanda Bloemen bieden u een kijkje in de keuken, vertellen over de dilemma’s, het monnikenwerk, hun opvattingen, maar natuurlijk zal het ook vooral gaan over de Russische schrijvers/dichters zelf en hun werk. Zo zal aandacht besteed worden aan de ‘jonge’ Dostojevski, aan de mooiste kindergedichten van bekende en onbekende dichters en aan een aantal schitterend absurde toneelteksten, zoals de Revisor van Nikolaj Gogol en de Draak van Jevgeni Schwarz. De cyclus wordt geopend en afgesloten door slaviste Judith Janssen. Zij zal in het eerste college een introductie bieden op het literair vertalen uit het Russisch in Nederland en in een laatste college diverse vertalingen met elkaar vergelijken en bespreken met de deelnemers.

docentDrs. Judith Janssen
onderwijsvorm7 hoorcolleges
studiebelastingenkele uren per week, afhankelijk van eigen inzet
literatuurgeprinte reader met literatuurfragmenten (in Nederlandse vertaling), literatuurlijst
 literatuursuggesties- Karel van het Reve, Geschiedenis van de Russische Literatuur, Amsterdam: G.A. Van Oorschot 2014. ISBN 9789028260412
- Emmanuel Waegemans, Geschiedenis van de Russische literatuur, herziene editie, Uitg. Vrijdag 2016 ISBN13 9789460014239
dag en tijdvrijdag, 10.30-13.00 uur
data2 februari t/m 23 maart 2018
geen college op 2 maart
cursusprijs€ 211 (incl. reader t.w.v. € 15)
cursuscodeV354-18vj
overige informatieVan 8 t/m 21 september 2018 verzorgt Labrys Reizen o.l.v. Judith Janssen de reis ‘De zuidelijke Wolga, van Moskou naar Astrakhan’, contactpersoon: Dafne Oosten (do@labrysreizen.nl)
uiterste aanmelddatum21 januari
 

 Direct aanmelden