HOVO Kunst en architectuur

U bezoekt musea en steden, maar weet u wat u ziet? De HOVO-colleges over kunst en architectuur geven meer inzicht en verdieping in de kunsthistorische achtergrond van onze cultuur. Kies uit onze meerjarige Leergangen Kunst- of Architectuurgeschiedenis of uit cursussen over één thema.

Willemsen-Kleurrijke ME in miniaturenKleurrijke middeleeuwen in miniaturen
Geschilderde miniaturen in kostbare handschriften van de mooiste middeleeuwse miniaturen uit de Zuidelijke Nederlanden. De beeldentaal geeft ons een kijkje in het dagelijks leven in de middeleeuwen.
Groot-Spaanse meestersSpanje in beeld: grote Spaanse meesters en musea  - VOL -
Spaanse meesters als El Greco, Velázquez en Goya zijn van groot kunsthistorisch belang, maar in Nederland helaas vrijwel nergens te bewonderen. Een collegeserie brengt Spanje dichterbij.
Hoekstra-KG2Kunstgeschiedenis II - De middeleeuwen 
Vroegchristelijk, Byzantijns, Karolingisch, Ottoons, romaans en gotiek -  het imago van de middeleeuwen als een ‘donkere tijd’ tussen de klassieke oudheid en de Renaissance wordt al geruime tijd als achterhaald beschouwd. 
Hoekstra-KG5Kunstgeschiedenis V – Dageraad van het modernisme (1800-1900)  - VOL -
In deze cursus staan de beeldende kunst en architectuur van de negentiende eeuw centraal. De landschappen van Caspar David Friedrich en ideeën over de natuur van Turner, Gauguin en Cézanne.
Hoekstra-KG8Kunstgeschiedenis VIII - Kunst nu! - Actuele thema's in beeldende kunst en architectuur 
De collegereeks sluit aan bij de laatste ontwikkelingen in de kunst.
Hoekstra-KiC3Kunst in context III - Het Rijksmuseum (1300-1700) 
Een andere blik op kunst: tien kunstwerken uit de collectie van het Rijksmuseum, uit de periode 1300-1700, in hun bredere context.
Abas_Modern_DesignIIIGeschiedenis van het Moderne Design III - Toegepaste kunst en industrieel ontwerp na 1940 
Modernisme, Streamlining, popart, postmodernisme, Dutch Design en massacultuur zijn enkele voorbeelden van wat sinds 1940 op designgebied gebeurde.
Architectuurgeschiedenis IIArchitectuurgeschiedenis II - Van renaissance tot Nieuwe Tijd (circa 1420-1800) 
Volg de ontwikkeling van de ver¬schillende bouwstijlen en de belang¬rijkste kenmerken van de renaissance tot Nieuwe Tijd.
Bartlema-Expressionisme NoordenExpressionisme uit het Noorden - Edvard Munch en de schilders van Die Brücke 
In vier colleges ziet u de ontwikkelingsweg van de expressionisten uit het Noorden tegen de historische achtergrond van WO I en II.