Fresco’s in Noord-Italië - GESLOTEN -

Kurpershoek_Frescos_CathedralParma_uitsnede_BRON.jpgNoord-Italië beschikt over een gigantisch erfgoed van muurschilderingen. Het betreft fresco’s variërend van de romaanse tijd tot en met achttiende-eeuwse fresco’s van de laatste Italiaanse meester op dat gebied, Tiepolo. Muurschilderingen zijn overal te vinden, in kapellen, kerkinterieurs (maar soms ook op buitenmuren van kerken), in kastelen, villa’s , palazzi en raadhuizen. Kennis van de Italiaanse frescokunst is daarom het middel bij uitstek om nauwer in contact te komen met het verleden van Noord-Italië. Tot de erkende hoogtepunten van de Noord-Italiaanse frescokunst behoren de zogenaamde Arena-kapel van Giotto, de Camera degli Sposi van Mantegna, het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci, de koepelfresco’s van Correggio en de fresco’s van Tiepolo in het Venetiaanse gebied. Maar daarnaast bezit Noord-Italië een schat aan fresco’s die tot dusver nauwelijks de aandacht hebben getrokken. Ook die krijgen hun plaats in de cursus.

De diversiteit van fresco’s is een getrouwe afspiegeling van de heterogene cultuur die Noord-Italië altijd heeft gekenmerkt. Invloeden uit Frankrijk en het noorden komen hier samen met die van de rest van Italië. Maar ondanks de diversiteit, beantwoorden fresco’s door de eeuwen heen aan algemene criteria die de frescokunst tot zo’n karakteristieke, herkenbare kunstvorm hebben gemaakt. In de cursus besteden we veel aandacht aan het herkennen en hanteren van deze criteria. Daarnaast gaan we in op de ontstaansgeschiedenis van de fresco’s en de cultuur en historische achtergronden waaruit ze zijn ontstaan.

docentDrs. Ernest Kurpershoek
onderwijsvorm6 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingca. 1 uur per week
literatuurdigitale hand-outs
literatuursuggestieErnest Kurpershoek, Italiaanse fresco’s, Olive Press, 2011
dag en tijdwoensdag, 10.30 - 13.00 uur
data6 februari t/m 20 maart 2019
geen college op 20 februari
cursusprijs€ 174
cursuscodeV598-19vj
overige informatieDeze cursus is onderdeel van een serie cursussen over Italiaanse fresco’s, maar staat open voor alle belangstellenden.
uiterste aanmelddatum29 januari
     

 Direct aanmelden