Hannah Arendt: Totalitarisme

BolhuisMeereboer - Hannah ArendtNa twee wereldoorlogen was de gedachte 'dit nooit meer’ de basis voor een breed gedragen steun aan de democratie in Europa en Amerika. Vandaag de dag staat de democratie echter steeds meer onder druk. Van Turkije tot Amerika zijn er politieke ontwikkelingen gaande die we nog geen tien jaar geleden voor onmogelijk hadden gehouden. Overal in Europa staan groepen op die verlangen naar een nationalistische en sterke leider. Rutger Bregman (1988) schrijft in De Correspondent: ‘Dit zijn de dertiger jaren van mijn generatie’. Kan de filosofie inzicht verschaffen in deze politieke en sociale tendensen?
Hannah Arendt deed vanaf de jaren veertig van de vorige eeuw onderzoek naar het totalitarisme. Ze vluchtte zelf uit Duitsland naar Amerika en onderzocht het totalitarisme vanuit haar persoonlijke vraag hoe het kon gebeuren dat een cultureel hoogstaand land zo snel verviel tot de meest gruwelijke dictatuur. Arendt legt een verband tussen totalitarisme en de moderne samenlevingen die alle voordelen van de techniek en verlichting kennen. Het is, zoals ze zelf zegt, een beschrijving die tot begrip moet leiden, niet bedoeld om het kwaad te vergoelijken, maar om het te herkennen wanneer het weer de kop opsteekt. Zij begreep dat we voor een werkelijk ‘dit nooit meer’ de wortels van het totalitarisme moeten onderzoeken. In de huidige crisis van de democratie geeft Arendts onderzoek inzicht in het ontstaan van totalitaire bewegingen. In deze colleges willen we ook laten zien welke handvatten ze ons geeft om te begrijpen wat zich in de actualiteit afspeelt.

docentDrs. Petra Bolhuis en drs. Theo Meereboer
onderwijsvorm10 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingenkele uren per week
literatuurHannah Arendt, Totalitarisme Boom 2005 ISBN 9789053528785 of 2017 ISBN 9789024408825 (ongewijzigde herdruk in paperback)
Er verschijnt een leeswijzer per college op de website maieutiek.nl.
dag en tijdmaandag, 14.00-16.45 uur
data29 januari t/m 16 april 2018
geen college op 26 februari en 2 april
cursusprijs€ 280
cursuscodeV465-18vj
uiterste aanmelddatum22 januari
 

 Direct aanmelden