De wereld van Comenius

Woldring-ComeniusDe Tsjechisch-Nederlandse geleerde Jan Amos Comenius (1592-1670) is de naamgever van onder meer scholen, Europese uitwisselingsprogramma’s en van de prestigieuze Comeniusleergang. Weinig mensen weten echter nog wie deze creatieve, vooruitstrevende denker was, kind van twee culturen en bruggenbouwer pur sang. Zijn denken is verrassend actueel en verfrissend. Een van de redenen daarvoor is dat hij, ondanks een zoektocht naar alomvattende wijsheid, wars is van pretenties. Hij blijft dicht bij het leven van alledag: juist het alledaagse leven bergt naar zijn idee de beginselen van wijsheid in zich en biedt de inspiratie voor zijn filosofie. Die heeft als alomvattend doel: het bevorderen van samenwerking tussen verschillende culturen, wetenschappen en godsdiensten. Het vernieuwen van het onderwijs en de samenleving zijn onderdeel daarvan.
Ook de onderwerpen waarover hij schrijft en die tijdens de cursus aan bod komen, zijn nog even relevant als in de zeventiende eeuw: Beginselen van levenswijsheid en levenskunst; Tolerantie en solidariteit; Vluchteling en vriendschap; en Onderwijs en duurzame vrede.
Comenius’ denken is niet alleen toekomstgericht, maar zijn manier van denken laat ook zien dat het mogelijk is de toekomst te openen. Hij laat zien hoe we mogelijkheden in het menselijk leven niet onbenut hoeven te laten. Wie met een boek van hem begint, komt voor verrassingen te staan. Hij neemt je mee langs denkwegen met onvermoede vergezichten en je weet niet waar je uitkomt.

docentProf. dr. Henk Woldring
onderwijsvorm6 hoorcolleges
studiebelastingenkele uren per week (naar eigen inzicht)
aanbevolen literatuurH.E.S. Woldring, Jan Amos Comenius. Zijn leven, missie en erfenis. Budel: Damon, 2014
H.E.S. Woldring, De pansofie van Comenius. Zijn zoektocht naar allesomvattende wijsheid. Budel: Damon, 2016
Enkele losse teksten
dag en tijdwoensdag, 10.30-13.00 uur
data7 februari t/m 21 maart 2018
geen college op 28 februari
cursusprijs€ 168
cursuscodeV101-18vj
uiterste aanmelddatum31 januari
  

 Direct aanmelden