Geschiedenis van Rusland en van de Verenigde Staten: een vergelijking - VOL -

Renner-GS Rusland en VSHet Rusland van president Vladimir Poetin en de Verenigde Staten met president Donald Trump aan het roer houden ons bezig. Trump met zijn ‘America First’ brak radicaal met de politieke koers waarmee wij sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog vertrouwd zijn geraakt.  De agressieve opstelling van Poetin op het internationale politieke toneel baart onze bewindvoerders grote zorgen.
Hoe verliep de geschiedenis van beide grootmachten die als geen ander hun stempel hebben gedrukt op ons continent en de hele wereld?  Waarom zijn de Amerikaanse en de Russische politieke systemen zo verschillend? Waar liggen de wortels van de Amerikaanse democratie en die van het Sovjetcommunisme van weleer?
Deze collegereeks is breed van opzet. Naast de grote historische lijnen behandelen de sprekers raakvlakken tussen Rusland/Sovjetunie en de Verenigde Staten en staan zij stil bij de relaties van beide landen door de eeuwen heen.  Thema’s zijn onder andere: de verkoop van Alaska, de Russische emigratie naar Amerika in de 19e en de 20e eeuw, de Amerikaanse-Sovjetwedijver in de ruimte en de Cubacrisis van 1962, die de wereld aan de rand van een kernoorlog bracht. Ook de Russische en Amerikaanse mentaliteit komen aan de orde, evenals belangrijke verschillen tussen het ontstaan van de Amerikaanse natie en van de Sovjetnatie. De laatstgenoemde bleek ondanks intensieve bemoeienis van het Sovjetbewind een illusie te zijn.
 De docenten sluiten de collegeserie  af met een analyse van de recente situatie in Rusland en in de Verenigde Staten en van hun onderlinge verhouding.  Kan men onder Poetin en Trump thans spreken van een veranderde relatie tussen beide superpowers?

De docenten staat geen ‘klassieke kennisoverdracht’ van feiten en gebeurtenissen voor ogen: zij beogen dat u zich kunt ‘invoelen’ in het onderwerp. De ‘kleine geschiedenis’ te midden van de grote historische ontwikkelingen helpt hierbij. De colleges worden gecompleteerd met historische beelden, filmfragmenten, literatuurcitaten, ooggetuigenverslagen en muziek.

docentProf. dr. Hans Renner en prof. dr. Doeko Bosscher
onderwijsvorm10 colleges met gelegenheid tot vragen na afloop
studiebelastingcirca 1 uur per week
literatuurgeprinte syllabus (beschikbaar tijdens eerste college)
dag en tijddinsdag, 13.30-16.00 uur
data6 februari t/m 17 april 2018
geen college op 27 maart
cursusprijs€ 285 (incl. syllabus t.w.v. € 5)
cursuscodeV287-18vj
overige informatievanaf 13.05 uur wordt voor de liefhebbers een korte voorfilm vertoond. Zaal open vanaf 13.00 uur of 13.25 uur.
uiterste aanmelddatum23 januari
  

 Direct aanmelden