‘Beloofde landen’ buiten Palestina - Zoeken naar een Joods nationaal thuis

Heldring-Beloofde-landenAan het begin van de twintigste eeuw veroorzaakte het zoeken naar ‘het beloofde land’ een bittere strijd tussen Joden onderling. Enerzijds de zionisten die zich uitsluitend op een thuisland in Palestina oriënteerden. Anderzijds de territorialisten die niet wilden wachten tot Palestina ooit beschikbaar zou komen.  Zij zochten voor hun vervolgde soortgenoten een onmiddellijke oplossing in andere gebieden, een ander territorium. Deze zoektocht is veel minder bekend dan de zionistische queeste, maar biedt een avontuurlijke reis langs soms onherbergzame oorden in diverse uithoeken van de wereld, ook wel de ‘vergeten alternatieven’ genoemd.

In de jaren rond de Tweede Wereldoorlog onderhandelde de Amerikaans-Joodse organisatie, de Freeland League for Jewish Territorial Colonization, met regeringen van diverse westerse landen om in hun respectieve koloniën Joodse vluchtelingen op te nemen. Ook andere instanties droegen ideeën aan voor een Joods nationaal tehuis, maar met minder goede bedoelingen. De leider van de NSB, Anton Mussert, lanceerde zelfs het plan om alle Europese Joden naar de drie Guyana’s in Zuid-Amerika over te brengen.

opbouw
college 1 - Het ‘beloofde land’ in Palestina (zionisme) of in andere landen (territorialisme)? Het Oegandaplan.
college 2 - Het Angola-project van de Jewish Territorial Organization (ITO) en een blik op Madagaskar.
college 3 - Niet-Joodse initiatieven voor een Joods thuisland in Birobidzjan, Madagaskar en de Dominicaanse Republiek. Het Mussertplan.
college 4 - ‘The Freeland League for Jewish Territorial Colonization’ in Australië (1939-1944).
college 5 - De Freeland League en Suriname (1946-1948)
college 6 - De Freeland League en Suriname (1948-1956)

docentDr. Alexander Heldring
onderwijsvorm6 hoorcolleges
studiebelastingAfhankelijk van eigen inzet
aanbevolen literatuurAlexander Heldring, Het Saramacca project, Uitgeverij Verloren te Hilversum, 2011. ISBN 978-90-8704-207-3.
dag en tijdwoensdag, 10.30-13.00 uur
data7 februari t/m 14 maart 2018
cursusprijs€ 168
cursuscodeV288-18vj
overige informatie
uiterste aanmelddatum31 januari
  

 Direct aanmelden