Virginia Woolf’s Jacob’s Room, Between the Acts, The Waves, A Room of One’s Own

Virginia Woolf

Cursusbeschrijving

Deze ‘Woolf-cursus’ richt zich vooral op haar latere werk, waarin de vraag: ‘Wat gebeurt er?’ meer en meer verandert in de vraag: ‘Hoe kunnen we schrijven over wat er gebeurt?’ We beginnen deze cursus met het lezen van Jacob’s Room, Woolfs eerste roman waarin ze begint te experimenteren met de vorm waarin ze schrijft over de verschillende personages, over de aanwezigheid van Jacob en vooral ook over diens afwezigheid, en over de invloed die dat heeft op de andere personages.

The Waves is haar meest experimentele roman. De levensverhalen van een groep vrienden worden verteld in ieders eigen stijl. Deze verhalen worden afgewisseld met passages die in de derde persoon zijn geschreven. Dit zijn lyrische gedeeltes, meer poëzie dan proza. The Waves is Woolfs meest veeleisende roman en haar grootste werk. Between the Acts is haar laatste roman en gaat over wat zich voor, tijdens en na afloop van een amateur toneelvoorstelling speelt. Het gaat hierin vooral om wat deze voorstelling doet met de verschillende personages.

Naast haar romans heeft Woolf ook vele essays geschreven. We lezen een van haar meest beroemde, een heus manifesto over de vraag: wat hebben vrouwen nodig om te kunnen schrijven?

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 werkcolleges.

Data: 26 september t/m 5 december 2019.
Let op: geen college op 24 oktober.

Dag en tijd: donderdag, 13.30-16.15 uur.

Literatuur en voorkennis

Geprinte hand-outs (grotendeels Engelstalige teksten, maar ook enkele Duitse en Latijnse teksten)
Jacob’s Room (1922) /Between the Acts (1941)
The Waves (1931) / A Room of One’s Own (1929)
Aanbevolen editie: al deze titels zijn verschenen bij Oxford World’s Classics.
Het is de bedoeling om voor de eerste les de eerste drie hoofdstukken van Jacob’s Room en de eerste sectie van The Waves te hebben gelezen (dit eindigt met de woorden 'with people pursuing, pursuing').
Het is erg belangrijk om de introductions en de notes in deze edities niet te lezen voordat de cursus begint.

Studiebelasting: minimaal 2 uur per week.

Docent

Ron_HoffmanemptyDrs. Ron Hoffman studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en was tijdens zijn studie korte tijd verbonden aan het James Joyce instituut. Hij geeft sinds geruime tijd cursussen voor HOVO Amsterdam.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 305 (incl. hand-outs t.w.v. € 15) per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.