De onbekendste bekende componist: Leven en werk van Franz Joseph Haydn (1732-1809)

Leven en werk van Franz Joseph Haydn

Cursusbeschrijving

De verdienste van Franz Joseph Haydn (1732-1809) voor de klassieke muziek is immens: hij vestigde de traditionele vierdelige vorm van de klassieke symfonie, stuwde het strijkkwartet naar een eerste hoogtepunt en droeg wezenlijk bij aan de ontwikkeling van de klassieke vormen als rondo en sonatevorm. Terecht wordt zijn naam dan ook in ieder muziekgeschiedenisboek genoemd. In de praktijk van de concertzaal is Haydns faam echter gebaseerd op een relatief klein aantal werken: een aantal late symfonieën (uit een totaal van meer dan 100), enkele strijkkwartetten (uit een totaal van 83), pianotrio’s (uit een totaal van 43) en pianosonates (uit een totaal van 62) en niet te vergeten twee avondvullende oratoria, waarvan Die Schöpfung (1799) algemeen als zijn meesterwerk geldt. Veel muziek daterend van de jaren vóór de hoogtijdagen van de volgroeide klassieke stijl (vanaf ca.1780) is echter ook de moeite van het beluisteren waard en die is helaas slechts sporadisch te horen.

Deze cursus beoogt een overzicht over het leven en het werk van Haydn te bieden. Aan de hand van Haydns biografie zal zijn ontwikkelingsgang als componist worden gevolgd. Muziek voor een brede diversiteit aan bezettingen en gecomponeerd voor tal van verschillende gelegenheden zal de revue passeren. Speciale aandacht zal er zijn voor Haydns relatie met de stad Wenen en voor de invloed van de Verlichting op de achttiende-eeuwse muziekscène.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Data: 1 oktober t/m 10 december 2019.
Let op: geen college op 22 oktober.

Dag en tijd: dinsdag, 14.00-16.30 uur.

Literatuur en voorkennis

Gedrukte syllabus.
Studiebelasting: 1-2 uur per week.

Docent

Marcel_ZwitserDr. Marcel S. Zwitser studeerde muziektheorie en muziekwetenschap en rondde zijn opleiding af met een postdoctorale lerarenopleiding muziek. In 2012 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht op een interdisciplinair proefschrift muziekwetenschap en historische theologie. Sinds 2000 verzorgt hij cursussen voor het HOVO in o.m. Groningen en Amsterdam. Zie ook marcelzwitser.nl

Prijs en aanmelden

Prijs: € 295 (incl. syllabus t.w.v. € 5) per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.