Jonge Rembrandt

Jonge Rembrandt

Cursusbeschrijving

Het zal de kunstliefhebber niet ontgaan zijn: 2019 is een kroonjaar voor Rembrandt. Zijn overlijden 350 jaar geleden wordt herdacht met verschillende tentoonstellingen. Ook Museum De Lakenhal in Leiden is van de partij wanneer vanaf 2 november de Jonge Rembrandt centraal staat. Toepasselijk, want in deze stad groeide hij op en startte hij zijn carrière.

De tentoonstelling spitst zich toe op de periode 1624-1634, toen de eerste aanwijzingen van zijn uitzonderlijke talent zich openbaarden. Zowel bij portretten als Bijbelse of mythologische verhalen onderscheidde hij zich met een vernieuwende weergave. Constantijn Huijgens roemde al vroeg Rembrandts trefzekerheid en expressie: met Judas en de zilverlingen (1629) deed hij alle voorgangers verbleken, schreef hij. Toch was Rembrandt nog maar drieëntwintig.

In deze cursus wordt de artistieke ontwikkeling van Rembrandt onder de loep genomen, de stijlovergang die blijkt uit zijn schilderijen, etsen en tekeningen. Hoe ingrijpend was de invloed van zijn leermeesters Isaac van Swanenburg en Pieter Lastman? Hoe was de verhouding met tijdgenoot Jan Lievens, met wie hij een atelier deelde, en in hoeverre was er sprake van rivaliteit? Al vroeg kreeg Rembrandt zelf leerlingen en onderzocht zal worden welke invloed hij had op hun ontluikende carrière.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 4 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Data:20 november t/m 11 december 2019.

Dag en tijd: woensdag, 13.30-16.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Gedrukte reader (deels Engelstalige teksten).

Studiebelasting: 1-2 uur per week.

Docent

Thea_WillemsenDrs. Thea Willemsen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie laatmiddeleeuwse schilderkunst. Ze geeft al jaren colleges, onder andere voor HOVO Amsterdam. Daarnaast organiseert zij excursies.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 126 per deelnemer (incl. reader t.w.v. € 10).

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestigingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mobelijk.