Wat is de mens? of: wie zijn wij eigenlijk?

Wat is de mens?' of: wie zijn wij eigenlijk?

Over deze cursus

Met de Verlichting begint een zoektocht naar de rol en betekenis van de mens, die er nu in is uitgemond dat de mens de maat der dingen is, dat hij ‘homo deus’ is en leeft in het Antropoceen. Het doel van de Verlichting werd door Kant beschreven als ‘het uittreden uit onze zelfverschuldigde onmondigheid’. Vandaag de dag is er eerder een roep om enige terughoudendheid in de behoefte van iedereen om over alles een mening te ventileren. Kant zei ook: ‘heb de moed je verstand te gebruiken’. Collectief is dat gelukt: we hebben een enorm technisch vermogen dat ons in welvaart laat leven. Maar op individueel vlak kunnen we deze overvloed aan kennis niet meer bevatten en doorzien. In tegenstelling tot de encyclopedisten geloven we niet meer dat iedereen alle kennis tot zich kan nemen. Maar we kunnen niet níet handelen. Dus is de vraag: hoe leef je als zelfverantwoordelijk redelijk wezen in een wereld die je begrip te boven gaat? Dat zet de erfenis van de Verlichting op scherp.

Om een antwoord te kunnen vinden op de Kantiaanse vraag ‘wat is de mens?’ gebruiken we het helder geschreven boek van Ger Groot De geest uit de fles. Aan de hand van een cultuurfilosofische geschiedenis leidt hij ons door de wording van de moderne mens. In de colleges zullen wij de daarbij behorende filosofische connotaties bespreken. Om de nieuwe onoverzichtelijkheid van het heden en de toekomst aan te kunnen is het zinvol om helderheid te krijgen in het web waaruit ons huidige zelfbeeld is gesponnen.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges met afgebakende tijd voor interactie.

Data: 30 september t/m 9 december 2019.
Let op: geen college op 21 oktober.

Dag en tijd: maandag, 10.30-13.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Ger Groot (2017), De geest uit de fles, Lemniscaat 9789047709435, hardcover 360 pagina's.
Tekstgedeelten uit het boek zijn verplichte literatuur. Verdiepend studiemateriaal vindt u op maieutiek.nl.

Studiebelasting: ca. 2 uur per week.

Enige voorkennis hebben van de filosofie van de moderne tijd en de cultuurgeschiedenis vanaf de Verlichting is aanbevolen.

Docent

Petra_Bolhuis_en_Theo_MeereboeremptyDrs. Petra Bolhuis en drs. Theo Meereboer werken als filosoof vanuit hun eigen praktijk 'Maieutiek'. Ze zijn beiden afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault. Petra Bolhuis is daarnaast afgestudeerd als orthopedagoog. Ze geven al geruime tijd cursussen voor HOVO. Zie ook maieutiek.nl.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 290 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.