Susan Neimans Waarom zou je volwassen worden?

Susan Neiman: Waarom zou je volwassen worden?

Over deze cursus

Durven denken lijkt synoniem te zijn geworden met het ontmaskeren van idealen en waarheden. Voortschrijdend inzicht lijkt noodzakelijkerwijs gepaard te gaan met het verlies aan geloof in idealen en optimisme. Of zoals Oscar Wilde zei: ‘Ik ben volstrekt niet cynisch, ik heb alleen ervaring.’ Is volwassen worden daarmee het verlies aan geloof en optimisme?

In de tijd van Nietzsche, eind negentiende eeuw, was volwassen zijn nog zo begerenswaardig dat jonge mannen hun bakkebaarden grijs maakten om er volwassener uit te zien. Peter Pan daarentegen wilde juist niet volwassen worden. In onze tijd lijkt het Peter-Pangevoel breed gedragen: volwassenen zijn saai, ze kunnen niet meer spelen en jongeren kijken er niet meer naar uit om volwassen te worden.

Susan Neiman schrijft in de inleiding van haar boek Waarom zou je volwassen worden?: ‘Omdat het ons niet is gelukt een maatschappij te creëren waarin onze jongeren willen opgroeien, idealiseren we de stadia van de jeugd. (…) Doordat we het leven beschrijven als een neergang, zeggen we jonge mensen eigenlijk dat ze er niet te veel van moeten verwachten ─ en eisen. (…) Ik zal betogen dat volwassen zijn op zichzelf een ideaal is. Het wordt wellicht zelden helemaal verwezenlijkt, maar dat maakt het des te meer de moeite waard om ernaar te streven. (…) Volwassen worden vergt moed. De moed om, met de rede als metgezel, iets van waarde te creëren en te doen wat je kunt om de wereld meer te laten lijken op hoe ze zou moeten zijn – zonder uit het oog te verliezen hoe ze in realiteit is.’

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges met afgebakende tijd voor interactie.

Data: 30 september t/m 9 december 2019.
Let op: geen college op 21 oktober.

Dag en tijd: maandag, 13.30-16.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Susan Neiman, Waarom zou je volwassen worden? (2014), Ambo/Atlas 2014, ISBN9789026328374
Verdere literatuur vindt u op maieutiek.nl.

Studiebelasting: naar eigen inzicht.

Filosofisch voorkennis is niet noodzakelijk. Filosofen en hun kernideeën worden in de cursus toegelicht.

Docent

Petra_Bolhuis_en_Theo_MeereboerDrs. Petra Bolhuis en drs. Theo Meereboer werken als filosoof vanuit hun eigen praktijk 'Maieutiek'. Ze zijn beiden afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault. Petra Bolhuis is daarnaast afgestudeerd als orthopedagoog. Ze geven al geruime tijd cursussen voor HOVO. Zie ook maieutiek.nl

Prijs en aanmelden

Prijs: € 290 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is 24 september. 

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.