Heidegger: Zijn en tijd.Een nieuwe weg voor het denken

Heidegger: zijn en tijd

Over deze cursus

Met Zijn en tijd, het meesterwerk van Martin Heidegger, opent de Duitse filosoof in 1927 een nieuwe weg voor het denken. Waar filosofie zich traditioneel kenmerkt door een theoretische, onbevooroordeelde blik op de wereld, benadrukt Heidegger dat die theoretische houding geen recht doet aan hoe de wereld oorspronkelijk aan ons verschijnt. Veeleer zijn we voortdurend opgenomen in bepaalde activiteiten, betekenisstructuren, stemmingen en situaties – boodschappen doen, werken, op bezoek bij vrienden of familie ─ die maken dat de wereld op een bepaalde manier voor ons betekenisvol is.

Zijn en Tijd is een systematische verkenning van deze oorspronkelijke ervaringsdimensie, en mondt uit in een fascinerende analyse van de mens als Dasein, de wereld als (onder andere) een betekenissamenhang, van alledaags geklets, van stemmingen zoals angst, van het geweten, van de menselijke relatie tot verleden, heden en toekomst en van de geschiedenis van de filosofie. Het originele en fundamentele karakter van Heideggers magnum opus inspireert en beïnvloedt tot op de dag vandaag de filosofie, bijvoorbeeld in het werk van Arendt, Merleau-ponty, Sartre, Levinas, Derrida, Badiou, Agamben – om slechts een paar namen te noemen.

Zijn en tijd vormt daarmee een belangrijke voorwaarde voor een begrip van de twintigste-eeuwse en hedendaagse filosofie. Belangrijker nog, misschien, is dat het boek in zijn eigen recht in staat is de lezer te grijpen, en diens denken over wereld, mens en leven blijvend te veranderen. In tien colleges laten we het boek op ons inwerken.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges met close-reading en ruimte voor vragen. 

Data: 25 september t/m 4 december 2019.
Let op: geen college op 23 oktober.

Dag en tijd: woensdag, 10.30-13.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Verplichte literatuur: Heidegger, M. (1999) Zijn en tijd, Amsterdam: Boom (Duitse origineel ook toegestaan)
Niet verplicht, ter ondersteuning: Pöggeler, O. (1983), Der Denkweg Martin Heideggers, Neske (of Engelse vertaling); Sluis, J. (1998), Leeswijzer bij Zijn en Tijd van Martin Heidegger, Eindhoven, Damon

Studiebelasting: ca. 4 uur lezen per week.

Docent

Ype_de_BoeremptyYpe de Boer MA promoveert op het werk van Italiaans filosoof Giorgio Agamben, vertaalde enkele filosofische werken, schreef leeswijzers bij werk van Agamben en Spengler en debuteerde eind 2017 met Murakami en het gespleten leven. September 2019 verschijnt zijn tweede boek, Experimentum eroticum.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 290 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.