Kwantumfysica, informatie en bewustzijn

Kwantumfysica, informatie en bewustzijn

Cursusbeschrijving

De kwantummechanica is een bijzonder succesvolle theorie. De voorspellingen ervan zijn zeer precies bevestigd. Er komt zelfs een kwantuminternet aan dat niet meer af te luisteren zal zijn. Het is intussen nu wel vrij algemeen aanvaard dat kwantumprocessen niet meer los te koppelen zijn van de wijze van waarneming. Toch bestaan er onder de kwantumfysici grote verschillen van mening over de vraag hoe die koppeling tussen het waarnemingsproces en het waargenomene tot stand komt. Dat is een vraag die door het formalisme van de kwantummechanica echter niet beantwoord kan worden. Er zijn minstens negen serieuze hypotheses in omloop. De hypothese dat het bewustzijn van de waarnemer een grote rol speelt, heeft een groeiend aantal aanhangers maar stuit begrijpelijkerwijs op aanzienlijke weerstand. De bewustzijnshypothese zou niet falsifieerbaar zijn en onnodige complexiteit introduceren. Beide beweringen zijn echter verre van waar.

In de cursus gaan we eerst diep in op een tweetal experimenten waarbij de materiële hypotheses geen verklaring bieden, maar de introductie van het bewustzijn van de waarnemer als informatieverwerker juist de eenvoudigste verklaring biedt. Daarna kijken we naar kwantumbiologie met biologische systemen als informatieverwerkers, vervolgens naar een oplossing van het probleem dat meerdere waarnemers hierbij vormen en tenslotte naar methoden om de bewustzijnshypothese te kunnen falsifiëren. Er worden geen formules gebruikt maar het denkwerk, zeker in het begin, is niet gemakkelijk. Een goed analytisch denkvermogen is een aanbeveling.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 3 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Data: 27 november, 4 en 11 december 2019.

Dag en tijd: woensdag, 13.30-16.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Verplicht boek: ‘Kwantumfysica, informatie en bewustzijn’, Paul van Leeuwen, 2019 (2e editie) te bestellen via Mijnbestseller.nl, 2019 (2e editie). Het boek is ook beschikbaar als pdf via de website van de docent: kwantumfysica-bewustzijn.nl. Op deze website zijn na afloop van de colleges de presentaties als mp4 beschikbaar.

Studiebelasting: 2 à 4 uur per week.

Deze cursus is een vervolg op cursus Kwantumfysica voor niet-fysici, die in 2017 en 2018 werd gegeven.

Docent

Paul_van_LeeuwenemptyIr. Paul J. van Leeuwen studeerde af in 1974 aan de TU Delft in toegepaste fysica. Daarna was hij elf jaar docent wis- en natuurkunde aan een middelbare school. Hij stapte in 1987 over naar de ICT en ontwikkelde zich daar tot database en Unix specialist. In 1993 behaalde hij een masters in kennistechnologie bij CIBIT Utrecht. Na zijn pensioen heeft hij zich op de kwantumfysica en haar betekenis gestort wat resulteerde in een boek Kwantumfysica, informatie en bewustzijn (2018).

Prijs en aanmelden

Prijs: € 87 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Deze cursus is volgeboekt. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk!