China, de oude nieuwe grootmacht - VOL, AANMELDEN NIET MEER MOGELIJK

China, de oude nieuwe grootmacht

Over deze cursus

Het is alweer dertig jaar geleden dat massale demonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking eindigden in een bloedbad. De democratie waarvoor men pleitte, kwam er niet. Wel begon ‘Made in China’ de wereld te overspoelen. Het land geldt nu als nieuwe grootmacht, waarmee de wereld rekening moet houden.

Maar China is natuurlijk allesbehalve ‘nieuw’. De Handynastie kon zich meten met het Romeinse Rijk. De Zijderoutes kwamen op. Tijdens de Tangdynastie (‘onze’ Middeleeuwen) behoorde het keizerrijk op artistiek, economisch en intellectueel gebied tot de wereldtop. De Mingdynastie maakte Chinees porselein wereldberoemd. Maar er waren ook perioden van tegenspoed. Het land is meerdere keren uiteengevallen. Handelsconflicten met het Westen liepen in de negentiende eeuw uit op de Opiumoorlogen. Hong Kong werd Brits. De monarchie viel. En vanaf 1949 sloeg ‘de grote roerganger’ Mao Zedong een radicaal communistisch pad in, tot Deng Xiaoping rond 1980 hervormingen initieerde. China werd ‘de werkplaats van de wereld’. De economie groeide als kool en wolkenkrabbers schoten als paddenstoelen de grond uit, maar van politieke vrijheid wil de in 2013 aangetreden president Xi Jinping niets weten. De digitale revolutie helpt hem om de bevolking in het gareel te houden.

Deze collegereeks geeft een overzicht van de Chinese geschiedenis. Aan bod komen vooral historische onderwerpen die helpen het hedendaagse China te begrijpen. Er zal aandacht zijn voor zowel de politieke en economische als de culturele en intellectuele ontwikkelingen.

Zie ook de training Mindfulness.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 9 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Data: 26 september t/m 28 november 2019.
Let op: geen college op 24 oktober.

Dag en tijd: donderdag, 13.30-16.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Geprinte hand-outs.

Literatuursuggesties:
- Jan van Oudheusden, Het Hemelse Rijk herrezen, Prometheus 2017. Is in oudere drukken versies verkrijgbaar onder de titels De Geschiedenis Van China In Een Notendop en Een Kleine Geschiedenis van China.
- D. van der Horst, Vantoen.nu - Geschiedenis van China, Spectrum 2008.
- Barend J. Terhaar - Het Hemels Mandaat, Amsterdam University Press 2010.
- Patricia Buckley Ebrey, Cambridge Illustrated History of China, Cambridge University Press 2010.

Studiebelasting: ca. 2 à 3 uur per week wanneer u de literatuur leest (niet verplicht).

Docent

Victor-MelenhorstDrs. Victor Melenhorst studeerde Chinese filosofie en taal in Amsterdam, Leiden en Peking. Hij studeerde, woonde en werkte langere tijd in China. Na terugkomst in Nederland werd hij redacteur Oost-Azië bij een tijdschrift voor moderne geschiedenis. Ook is hij als China-deskundige verbonden aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 261 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.