Bestaat Europa? - De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk!

Bestaat Europa?

Cursusbeschrijving

Weinig onderwerpen zijn zo brandbaar als het vraagstuk van wat Europa is, voor welke waarden het staat, en of deze beter, slechter, of gewoon anders zijn dan die van andere beschavingen. Men denkt vaak aan vrijheid, democratie en mensenrechten, maar behoren racisme, genocide en kolonisering van de niet-Westerse wereld niet evenzeer tot de erfenis van het Westen? Hoe navigeren we tussen achterhaalde superioriteitswaan en oeverloos relativisme?

Zonder kompas kun je niet varen. Via hoogte- en dieptepunten in Europa’s geschiedenis gaan we in op controversiële kwesties: wat definieert Europa en ‘het Westen’ – geografie, genen of ideeën? Wat verklaart hun opkomst, macht en invloed ‒ en tragedie? Turbulente en traumatische eeuwen waarin Westerlingen de wereld beheersten lijken uit te lopen op een anticlimax van onzekerheid, teloorgang van ooit inspirerende idealen, en doemdenken. Waarom? Zijn Europa en haar telgen in Amerika en elders de koers kwijt? En wat is de impact van de steeds grotere aantallen migranten wier wortels liggen in heel andere culturen, ‘nieuwe Europeanen’ die niet zo eenvoudig ‘nieuwe Westerlingen’ worden. De vraag is niet alleen of zulke assimilatie wel wenselijk of mogelijk is, maar bovenal waaráán te assimileren: want wat behelst Europa’s collectieve identiteit eigenlijk, en hoeveel is ze ons waard? Geen nieuwe vraag, wel één die steeds urgenter wordt. Op het snijvlak van geschiedenis, wijsbegeerte en politiek ondernemen we, aan de hand van de significantste auteurs van heden en verleden, van Aeschylus tot Zizek, een zoektocht met open einde.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Data: 25 september t/m 4 december 2019.
Let op: geen college op 23 oktober.

Dag en tijd: woensdag, 13.30-16.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Gedrukte reader (deels Engelstalige teksten), geprinte en digitale hand-outs.

Studiebelasting: enkele uren per week.

Docent

Peter-DemantemptyProf. dr. Peter Demant studeerde geschiedenis en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten en de relatie tussen culturen, was onderzoeker aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en doceerde Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van São Paulo, Brazilië. Zie ook het HOVO-interview met Peter Demant op tinyurl.com/hovoyoutube

Prijs en aanmelden

Prijs: € 314 (incl. reader t.w.v. € 24) per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Deze cursus is het eerste deel van een dubbelcursus, maar is afzonderlijk te volgen.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk!